General Category > Θεμελιώδης Ανάλυση

P/E, Καθαρός Δανεισμός κ.α. των Εισηγμένων εταιρειών (Πίνακες)

(1/6) > >>

Βέλγος:
Αν κάποιος με ανάγκαζε να διαλέξω έναν και μόνο δείκτη για να αξιολογήσω μια μετοχή (πού είναι λάθος βέβαια, ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις δείκτες είναι αρκετοί) αυτός θα ήταν το P/E. To P/E είναι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διά τα καθαρά κέρδη της ή αν θέλετε, η τιμή της μετοχής διά τα καθαρά κέρδη που αντιστοιχούν σε μία μετοχή.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το P/E μπορεί να σε ξεγελάσει. Π.χ. η εταιρεία να μην εισπράττει τα κέρδη της και αυτά να είναι λογιστικά (αποθέματα, απαιτήσεις κλπ., αυτό μύριζε και στην περίπτωση της ΦΟΛΙ π.χ.). Άλλη περίπτωση που το P/E είναι παραπλανητικό είναι όταν τα κέρδη μεταβάλλονται δραματικά από χρόνο σε χρόνο. Μια εταιρεία με μεγάλη ανάπτυξη ή μεγάλη συρρίκνωση ή με έκτακτα κέρδη ή ζημίες.  Εκεί το P/E θα σε ξεγελάσει σε σχέση με την μελλοντική πορεία της εταιρείας.

Όπως και ναχει πάντως, είναι ο "αγαπημένος" μου αριθμοδείκτης (του έχω κάνει και πρόταση γάμου), οπότε φαντάζεστε πόση ώρα έκατσα πάνω από αυτό τον πίνακα που δημοσίευσε ο Στέφ. Κατζαμάνης στο euro2day...

periperi:
Χρησιμοποεις κοινη στρατηγικη για αξιολογηση μικρων και μεγαλων εταιρειων? Ενω στις μεγαλες εχουν γραφτει πολλα (πχ the buffet formula) για τις μικρες νομιζω υπαρχει μεγαλο volatility και δεν μπορεις απλα να μεταφερεις την ιδια τακτικη.

Στις μικρες κοιταω management, χρησιμοτητα προιοντος και τυχον πλεονεκτημα στον ανταγωνσμο (πχ Ιλυδα). Δεν ξερω αν εχει νοημα να κοιτας financial moat, return on capital κλπ

brokeconomist:
Μια σχετική μελέτη, η οποία εν ολίγοις λέει ότι ο μόνος δείκτης που ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ΧΑΑ, είναι τα κέρδη ανά μετοχή.

https://www.researchgate.net/publication/235260196_Modelling_traditional_accounting_and_modern_value-based_performance_measures_to_explain_stock_market_returns_in_the_Athens_Stock_Exchange_ASE

Βέλγος:
Ευχαριστούμε brokeconomist!

periperi, συμφωνώ. Ίσως γιαυτό (και για την εμπορευσιμότητα) αποφεύγω τις μικρές. Αλλά μου αρέσει πολύ να διαβάζω για αυτές - έχουν πιο πολλή... ίντριγκα.

Βέλγος:
Με βάση τον πίνακα, ο οποίος βέβαια περιλαμβάνει μόνο 21 εταιρείες, παρατηρώ τα εξής:

Το καλύτερο P/E έχουν οι:
Πετρόπουλος 12,3
Μυτιληναίος   15
Παπουτσάνης 16,1
Alphatrust   16,1
ΟΤΕ   17,2

Από όλα έχει ο μπαξές. Και σταθερές αξίες (Πετρο) και blue chips (ΟΤΕ) και αναπτυξιακές (Παπ)... Γενικό συμπέρασμα είναι ότι καμία δεν είναι πάμφθηνη.

Το χειρότερο P/E:
Τιτάν   800 (λόγω έκτακτων ζημιών)
Βιοχάλκο  56

Και φυσικά κάποιες εταιρείες δεν είχαν κέρδη αλλά ζημιές.

Να επισημάνω ότι αλλαγή στην τιμή της μετοχής σημαίνει αυτομάτως και αλλαγή του P/E. Δεν είναι δηλαδή ένας δείκτης σταθερός για όλη τη χρονιά.  Λαμβάνει υπόψη και το πόσο χαμηλά (ή ψηλά) αγοράζει κάποιος την μετοχή. Γιαυτό κι έχει ίσως ενδιαφέρον κάποιες φορές, να υπολογίζουμε το P/E με βάση την τιμή που εμείς αποκτήσαμε την μετοχή...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση