General Category > Θεμελιώδης Ανάλυση

ΟΛΠ - PPA

(1/10) > >>

Nexus-9:

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της νέας προβλήτας του ΟΛΠ μετά την ενδεχόμενη είσοδο του επενδυτή - προστάτη -αγίου του Πειραιά.
Λοιπόν μετά από ενάμιση χρόνο ταλαιπωρίας, καθυστερήσεων στην εκτέλεση του μάστερ πλάν, αναρωτιέμαι μήπως αρχίζει κάτι να κινείται;Η πρόσκαιρη αναλαμπή τον Απρίλιο οφείλεται στη φημολογούμενη είσοδο του επενδυτή με 10% [1] ενώ ακολούθησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων [2].

Σύμφωνα με αυτό [3] (και άλλα σχετικά δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο), ο ΟΛΠ κατετάγη "μεταξύ των 10 κορυφαίων λιμανιών παγκοσμίως στον δείκτη ναυτιλίας 2022 Xinhua-Baltic ISCD". Βέβαια κοιτώντας την σχετική κατάταξη [4] στο press release αναφέρεται ότι "Athens/ Piraeus drops one point to ninth place, but remains strong with good throughput figures", επειδή "New York/ New Jersey moved up one place to number eight, due to an increase of TEUs handled as cargoes were re-routed from US west coast ports".

Η μετοχή ακόμη και μετά την πρόσφατη ανάκαμψη βασικά προσφέρεται σε τιμές covid κάτι που δεν ισχύει για πολλά "βαριά" χαρτιά.

Μειονέκτημα του χαρτιού η μικρή εμπορευσιμότητα και άρα το μεγάλο spread οπότε δεν βολεύει για γρήγορα μπες - βγες.

Σημείωση: Δεν έχω μετοχές του ΟΛΠ και σκέφτομαι να πάρω αφού κόψει το μέρισμα στις 25/07.

Για πείτε καμία άποψη εφόσον έχετε.

[1] https://www.bankingnews.gr/epixeiriseis/articles/619134/o-marinakis-vgainei-apo-terna-kai-bainei-ston-olp-tha-agorasei-to-10-me-43-ekat-apo-lansdowne-kai-helikon
[2] https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/40674_olp-2021-simeiose-tin-ypsiloteri-kerdoforia-stin-istoria-toy
[3] https://www.ot.gr/2022/07/20/naytilia/limania/olp-o-peiraias-metaksy-ton-10-koryfaion-limanion-pagkosmios-ston-deikti-naytilias-2022/
[4] https://www.balticexchange.com/en/news-and-events/news/press-releases-/2022/singapore-ranked-number-one-for-ninth-year.html


UPD 22/07/2022: Οι κινέζικες συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς λιμένες


(https://www.npr.org/2018/10/09/642587456/chinese-firms-now-hold-stakes-in-over-a-dozen-european-ports?t=1658468684388)

UPD 29/08/2022

Από το προηγούμενο update η μετοχή φαίνεται να άρχισε να φτιάχνει ένα μικρό ανοδικό κανάλι ξεφεύγοντας από το μεγάλο καθοδικό των αρχών του 2021:Σε άλλα νέα:
Το site "newsbreak" [1] είναι το μόνο που έχει αναδημοσιεύσει - στον ελληνικό τύπο, την προηγούμενη εβδομάδα το ρεπόρτ του think tankιδίου CEPA (Center for European Policy Analysis) με τίτλο "Chinese Influence in Greece" [2], τον οποίο πολύ εύγλωττα εμπλουτίζει σε "Η κινεζική επιρροή στην Ελλάδα – Η αποδυνάμωση λόγω Μητσοτάκη και οι νέοι στόχοι" [3].

Αυτό [4] το report του δυτικού think tank "Carnegie endowment for international peace" (Οκτ 2021, στα ελληνικά) έχει μια πολύ περιεκτική σύνοψη της ιστορίας των κινέζικων επενδύσεων, όπου γράφουν:


--- Παράθεση ---Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μια εμφανής αλλαγή στη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κίνα. Οι εγχώριες συζητήσεις είναι τεταμένες και σύνθετες. Το Πεκίνο προσέφερε ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας (και φρόντισε το ελληνικό κοινό να ενημερωθεί σχετικά). Παρόλο που ο κινεζικός Τύπος παρουσιάζει με θετικό πρόσημο τις σινοελληνικές σχέσεις, οι Έλληνες δεν βλέπουν πλέον την Κίνα ως τον σωτήρα της ελληνικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ολοένα και πιο δύσπιστο ελληνικό κοινό. Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας, που εκλέχθηκε στα μέσα του 2019, επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το κοινό υποστηρίζει αυτή τη στάση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε τον τριαδικό χαρακτηρισμό της Κίνας ως εταίρου, οικονομικού ανταγωνιστή και συστημικού αντιπάλου, και επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξή του στη διατλαντική συμμαχία, ιδίως κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στην Ελλάδα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τον Οκτώβριο του 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2020.
--- Τέλος παράθεσης ---


--- Παράθεση ---Το εμβληματικό επενδυτικό έργο της Κίνας στον Πειραιά δοκιμάζεται επίσης από αντικρουόμενα τοπικά συμφέροντα και αντιπαραθέσεις. Πριν από δώδεκα χρόνια, η Ελλάδα ανέπτυξε στενότερες σχέσεις με την Κίνα. Σήμερα, διάφοροι εφοπλιστές, συνδικαλιστές και τοπικοί πολιτικοί τάσσονται ανοιχτά κατά του βασικού μετόχου του λιμανιού.
--- Τέλος παράθεσης ---

Όσον αφορά εμένα, έχω ξεκινήσει αγορές στη ζώνη 15.40 - 15.60 με στοπ λόςς τα ~14.90 και την εκ νέου είσοδο στο μεγάλο καθοδικό κανάλι.

Θα επανέλθω με νέο update τον επόμενο μήνα ή και νωρίτερα εφόσον υπάρξει κάποιο νέο.

[1] Εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη συνεπώς του χώρου της "λαϊκής δεξιάς" (https://www.ethnos.gr/tv-media/article/136413/neomelosstodstoyopentvoekdothsgiannhsfilippakhs)
[2] Το ρεπόρτ εδώ, στα αγγλίκά: https://cepa.org/chinese-influence-in-greece/. Ωραία σύνοψη της επιρροής του κινέζικου παράγοντα στα ελληνικά ΜΜΕ την τελευταία δεκαετία, βλ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
[3] https://www.newsbreak.gr/politiki/370079/kineziki-epiroi-ellada-kyvernisi-mitsotaki/
[4] https://carnegieendowment.org/files/Brattberg_et_al_EuropeChina_Greek.pdf

AIAS12:
Τισ κρατασ και κάθε χρόνο περνεισ μέρισμα οπότε μπορεισ ενισχύει τισ αγορές μαζι με ΟΛΘ είναι μετοχές που θέλουν  μακρά ορίζοντα τοποθετησεισ εγώ τισ έχω σχεδόν 12 χρόνια και όποτε μπορώ περνώ. ... ΌΛΠ  υπάρχει κάποιο σενάριο για είσοδο Αμερικανων το τελευταίο καιρό έχει εξασθένηση
Υποσημειώσεις σε αυτά που δημοσιεύουν αλήθεια είναι  το 20% επίσης άλλαξε πρόσωπα για να τρέξουν θέματα συν φεύγουν και η τελευταίοι δημόσιοι εδώ με μια επιφύλαξη ήταν να φύγει ο τελευταίος τέλη Ιουλίου δεν ξέρω αν έφυγαν

Nexus-9:
@AIAS12 καλημέρα αγαπητέ, ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Κάπου είχα πετύχει κι εγώ άρθρο για ενδεχόμενη είσοδο αμερικάνων αλλά δεν κατάφερα να το ανασύρω.

Θεωρητικά ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ ανήκουν "στους κακούς" οπότε μια ενδεχόμενη είσοδος ΗΠΑ / Ευρωπαίων επενδυτών θα μπορούσε να είναι και αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης για αντιστάθμιση συμφερόντων.

(για την ιστορία, ανέβασα στο αρχικό πόστ και ένα χάρτη με τις συμμετοχές κινέζων σε ευρωπαϊκά λιμάνια)

Επίσης διαγραμματικά σκέφτομαι μήπως έχουμε αλλαγή μομέντουμ μιας και η τιμή έπιασε αυτή τη βάση των 15.50 - 15.70 που είχε κάνει το '19 και το '20.

Nexus-9:
Για όποιον παρακολουθεί τη μετοχή, ένα μικρό update στο αρχικό post, με τίτλο "UPD 29/08/2022"...

AIAS12:
ΒΓΑΙΝΟΥΝ  ΚΑΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΑΛΙΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΟΛΘ

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση