General Category > Θεμελιώδης Ανάλυση

Ενέργεια

(1/13) > >>

brokeconomist:
Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια ένα από τα βασικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό της εξάρτησής της από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Και ενώ υποτίθεται ότι υπάρχει πολυετές  σχέδιο για την μετάβασή μας στην «πράσινη ενέργεια», αυτό μάλλον αργεί, σε αντίθεση με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας που είναι άμεσες.

Όλοι αναμένουν οι επιπτώσεις στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας λόγω του πολέμου να φανούν πιο καθαρά τον φετινό χειμώνα, με τις αυξήσεις σε πετρέλαιο φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση στο ηλεκτρικό ρεύμα, να έχουν φτάσει σε πάρα πολύ ψηλές τιμές, δημιουργώντας πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αυτόν το μίτο, θα προσπαθήσω να ασχοληθώ με τις πέντε μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσεις σε τομείς της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα με τις:  ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ, και ΔΕΗ και με τις προοπτικές τους σε καθαρά χρηματιστηριακό επίπεδο.

Σε καμμιά περίπτωση ότι γράψω, δε συνιστά πρόταση αγοράς πώλησης ή οποιασδήποτε άλλης ενέργειας αναφορικά με τις συγκεκριμένες.


Υ.Γ. Αν κάποιος βρει κάποια παράλειψη ή λάθος σε αυτά που γράφω παρακάτω, ας το επισημάνει να το κοιτάξω.

ΝτΑρτανιαν:
Broke καλοριζικος ο μιτος με το πιο Hot θεμα της εποχης.
Κανω εγω την αρχη με την πρωτη μου αναρτηση
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3654595/helleniq-energy-i-nea-eponumia-ton-elpe

Καλες οι αλλαγες επωνυμιας με trendy ορους , αλλα οι πιστοι μικρομετοχοι του Ομιλου περιμενουν την διανομη του 50% του τιμηματος που αναλογει στα ΕΛΠΕ απο την πωληση της ΔΕΠΑ Υποδομων οπως επισης και προμερισμα χρησης 22 λογω της ιστορικα υψηλης κερδοφοριας. Εδω μια μικρουλα ΕΛΑΣΤΡΟΝ και εδωσε επιστροφη περιξ του 12% ( βασει της τιμης κτησης του καθενος ) και δεν μπορειτε να ανοιξετε λιγο την κανουλα και εσεις κυριε Σιαμιση :o :o :o

AIAS12:
Πλεον ολεσ σχεδόν οι χώρες τησ Ευρώπης όχι τύπου γιουσουφακι - Ελλάδα το έχουν ριξει στο λιγνίτη και στα πυρηνικά ητε το φωνάζουν ητε όχι
Για πράσινη ενέργεια  οι ανεμογεννήτριες είναι η ποιο άχρηστη ενέργεια διότι δουλεύει  από 3 εωσ 6 μποφόρ
Τοπ επιλογή τα υδραυλεκτικα και τα φωτοβολταϊκά .φέτος τα έκανα εργασία σε μεταπτυχιακό εννοείται αυτά δεν τα λένε πολύ μόνο ο καθηγητής λυκοσ  ..για την εργασία λόγο των τρελλών ορθογραφίκων λαθών  αλλά και το περιεχόμενο πήρα 7,7 /10 .πριν λίγες μερεσ την παρουσίασα  σε κάποια άτομα από κάτω ήταν  και αυτήν που με βαθμολογησαν  μου έκαναν ερωτήσεις μετά τισ απάντηση δεν μου ξαναέκανα  και λόγο των χειροκρότηματων .όταν τουσ μίλησα για υδρογόνο και την χρήση σε Μ.Ε.Κ . Δηλαδή κινητήρες ήταν όλα τα λεφτά
Είμαι Αιδηψό παραλία για ουζακι και χταπόδακι

brokeconomist:
Η ΜΟΗ είναι εισηγμένη στο ΧΑA, δραστηριοποιείται στον κλάδο των πετρελαιοειδών,  ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον κλάδο του ηλεκτρισμού και της διανομής φυσικού αερίου.

Η στρατηγική της φαίνεται να είναι κυρίως αυτή της κάθετης ολοκλήρωσης προς τα εμπρός, αλλά και της οριζόντιας ολοκλήρωσης μέσω της επέκτασης της σε παρεμφερείς κλάδους παροχής ενέργειας, κυρίως του ηλεκτρισμού και των φωτοβολταϊκών, αλλά και δευτερευόντως της αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η ολοκλήρωση είναι ασθενούς μορφής, κάτι που μάλλον έχει οδηγήσει την διοίκηση σε συσχετισμένη αλλά και ασυσχέτιστη διαφοροποίηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δύο βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. 

•   της ισοτιμίας €/$,
•   των περιθωρίων διύλισης,

μιας και τα δύο καθορίζονται διεθνώς και επηρεάζουν άμεσα τα περιθώρια κέρδους της.

Επιπλέον των παραπάνω κινδύνων θα πρέπει να προστεθεί και ο γεωπολιτικός κίνδυνος, που οφείλεται σε πιθανή αστάθεια λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων.

Για την περίοδο 2005-2021 και με βάση τα ετήσια αποτελέσματα τα καθαρά κέρδη εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, ως αποτέλεσμα του κυκλικού χαρακτήρα του τομέα της ενέργειας.

Παρά το γεγονός αυτό όμως, η εταιρεία έχει επιλέξει να δίνει επιστροφές στους μετόχους, είτε με διανομή μερισμάτων, είτε με την μορφή επιστροφής κεφαλαίου, ή με συνδυασμό των δύο. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάληψη νέου χρέους τα δύο τελευταία χρόνια για την προώθηση των επενδύσεων, έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα μόχλευσης, όμως τα δανειακά κεφάλαια λειτουργούν υπέρ της εταιρείας για όλο το εξεταζόμενο διάστημα.

Τέλος σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης δεν φαίνεται να υπάρχει δυσκολία, μιας και ο λειτουργικός και ο ταμειακός κύκλος διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα πολύ κοντά στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους.   


Υ.Γ. Στην επόμενη ανάρτηση θα γράψω ένα σχόλιο και για το 6μηνο.

Τυφών:
Αναβιώνει το σχέδιο για τον East Med - Θα ολοκληρωθεί έως το 2025, λέει το στέλεχος της Eni

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση