/* */ /**/

Αποστολέας Θέμα: ΟΠΑΠ  (Αναγνώστηκε 2146 φορές)

elpsa

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 68
ΟΠΑΠ
« στις: Μαρτίου 31, 2021, 17:13 »
Σε λίγη ώρα θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2020  ο ΟΠΑΠ.
Για να δούμε θα έχουμε νέα για μέρισμα.
Να αναφέρω ότι η Eurobank Equities περιμένει 0,15 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Euroxx και η Optima Bank περιμένουν 0,30 ευρώ ανά μετοχή.
Βέβαια υπάρχουν και άλλοι που λένε για παραπάνω, οπότε λίγη υπομονή.
Προσωπικά να αναφέρω ότι ακολουθώ από την αρχή 2019 και σκέφτομαι να ακολουθήσω το πρόγραμμα επανεπένδυσης μέχρι το 2023.

Βέλγος

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 328
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 31, 2021, 17:39 »
Ενδιαφέρει πολύ κόσμο ο ΟΠΑΠ και τα τελευταία χρόνια δεν τους έχει αφήσει παραπονεμένους.

periperi

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 71
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 31, 2021, 18:59 »
Αναμενόμενα τα αποτελέσματα νομίζω λόγω στοιχημαν και κλειστών προπατζιδικων.

Θεωρείτε ότι δικαιολογεί το μέρισμα η χρήση?

Βέλγος

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 328
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 31, 2021, 19:01 »
  • Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) χρήσης 2020 διαμορφώθηκαν στα €1.129,8εκ. μειωμένα κατά 30,3% σε ετήσια βάση. Το δ’ τρίμηνο 2020 τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα €230,9εκ., μειωμένα κατά 48,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ως αποτέλεσμα του καθολικού απαγορευτικού (lockdown) από τις 7 Νοεμβρίου και των κατά τόπους lockdowns από τα μέσα Οκτωβρίου με τα καταστήματά μας να παραμένουν κλειστά για σχεδόν τα 2/3 του τριμήνου.
  • Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε το 2020 κατά 32,3% και διαμορφώθηκε σε €421,2εκ. (FY 2019: €622,1εκ.). Το δ’ τρίμηνο 2020 το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) ανήλθε σε €83,0εκ. (δ’ τρίμηνο 2019: €165,6εκ.) μειωμένο κατά 49,9% σε ετήσια βάση εξαιτίας της μείωσης των εσόδων και της δυσανάλογης εισφορά επί του GGR της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ» ώστε να πληροί το ελάχιστο συμβατικό όριο των €50εκ.
  • Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2020 μειώθηκαν κατά 36,9% στα €260,3εκ. (FY 2019: €412,6εκ.), ή μείωση 32,4% σε επαναλαμβανόμενη βάση μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και στα δύο έτη. Τα EBITDA δ’ τριμήνου 2020 ανήλθαν σε €52,7εκ. (δ’ τρίμηνο 2019: €107,6εκ.) μειωμένα κατά 51,0% ή μείωση 43,0% σε επαναλαμβανόμενη βάση.
  • Λειτουργικά έξοδα χρήσης 2020 στα €267,7εκ. μειωμένα κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι ή μείωση 9,7% σε επαναλαμβανόμενη βάση μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια και την επίδραση της πλήρους ενοποίησης της Kaizen Gaming από το Δεκέμβριο του 2020. Τα λειτουργικά έξοδα το δ’ τρίμηνο 2020 ανήλθαν σε €85,2εκ. αυξημένα κατά 13,7% σε ετήσια βάση, ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση μειώθηκαν κατά 6,0%, αντανακλώντας τις σημαντικές ενέργειες εξοικονόμησης κόστους.
  • Τα καθαρά κέρδη χρήσης 2020 διαμορφώθηκαν στα €205,3εκ. αυξημένα κατά 1,5% (FY 2019: €202,4εκ.) ή μειωμένα κατά 51,4% σε επαναλαμβανόμενη βάση. Στο δ’ τρίμηνο 2020 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €132,1εκ. (δ’ τρίμηνο 2019: €61,8εκ.), ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση το δ’ τρίμηνο 2020 τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν μείωση 74,3%. Το δ’ τρίμηνο 2020 τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν θετικά κατά €142,7εκ. λόγω της αναγνώρισης εσόδου που προέκυψε από την επανεκτίμηση της αξίας του 36,75% ποσοστού συμμετοχής στην Kaizen Gaming για τις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες.
  • Ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα €529,4εκ. και δείκτη Καθαρός Δανεισμός / EBITDA στο 2.0x (2.3x συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων).
  • Υψηλή συνεισφορά των διαδικτυακών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming από το Δεκέμβριο του 2020.
  • Πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση Μετόχων στις 17 Ιουνίου για μεικτό μέρισμα ανά μετοχή για τη χρήση 2020 στα €0,45. Ημερομηνία αποκοπής μερίσματος 13 Ιουλίου 2021.

Βέλγος

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 328
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 31, 2021, 19:09 »
Παράθεση
τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν θετικά κατά €142,7εκ. λόγω της αναγνώρισης εσόδου που προέκυψε από την επανεκτίμηση της αξίας του 36,75% ποσοστού συμμετοχής στην Kaizen Gaming
Άρα από τα 200 εκ. τα 142 εκ. είναι λογιστικά και μόνο κέρδη.

Δεν θα τάλεγα καλά τα αποτελέσματα. Σε επαναλαμβανόμενη βάση είναι χειρότερα απ' ότι περίμενα.

Πάντως κάνανε πολύ καλά και μπράβο τους που αγόρασαν το Stoiximan (Kaizen Gaming)! Πολύ έξυπνη κίνηση! (μόνο μη με ρωτήσεις για την επιτροπή ανταγωνισμού, τι όνειρο έβλεπε...)

Το μέρισμα ασφαλώς και δεν δικαιολογείται. Θεωρητικά δίνει 153 εκ. ευρώ σε μερίσματα. Βέβαια πολλά θα γίνουν επανατοποθέτηση με αγορά νέων μετοχών, οπότε στην πράξη θα φύγουν πολύ λιγότερα από το ταμείο. Από την άλλη, αυτό είναι κι ένα dilution για τους άλλους που δεν παίρνουν μετοχές.

Όρεξη ναχεις να αναλύουμε ΟΠΑΠ, είναι ειδική περίπτωση.

Υ.Γ.: Επισυνάπτω όλη την ανακοίνωση αποτελεσμάτων

hippy

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 50
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 31, 2021, 20:26 »
Εάν ανοίξουν τα καταστήματα ομαλά, από τα μισά του Απρίλη, θεωρώ περίπου βέβαιο ότι θα ξαναδώσει άλλα τόσο μέρισμα-επιστροφή κεφαλαίου στο τέλος του χρόνου. Και τουλάχιστον 1 ευρώ ετησίως. Τα ετήσια οφέλη από την @#%#@ του ΤΧΣ στην πώληση το 2013 είναι περίπου 185 εκ ετησίως, δλδ €0,55/μετοχή μέχρι το 2030. Η απόλυτη μηχανή επιστροφής ρευστότητας. Προσωπικά ακολουθώ τους Τσέχους, προτιμώ να εισπράτω το ποσό του μερίσματος σε μετοχές με την μικρή έπτωση 3%.

Βέλγος

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 328
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 31, 2021, 20:47 »
Κι εγώ εκεί το υπολογίζω το συνολικό μέρισμα/επιστροφή, γύρω στο 1, μέσα στο 2021.


elpsa

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 68
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 31, 2021, 20:55 »
Καλό το μέρισμα με τις παρούσες συνθήκες.
Και εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε και άλλη χρηματική διανομή προς το τέλος του έτους και ότι δεν έδωσαν παραπάνω τώρα είναι λόγο αβεβαιότητας του πότε ακριβώς θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων.
Επίσης θετικό, όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που αναβλήθηκαν πέρσι και έχουν προγραμματιστεί για φέτος καθώς και η stoiximan.
Όσον αφορά την επανεπένδυση, είμαι αρκετά μακροπρόθεσμος άρα συν την έκπτωση και τις προμήθειες προτιμώ την επανεπένδυση.

GAMLAR

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 268
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 15, 2021, 08:44 »
ΟΠΑΠ και ΕΛΧΑ φέτος θα κάνουν την διαφορά μερισματικών αποδόσεων !
ΟΠΑΠ ως συνήθως ύποπτος και η έκπληξη ΕΛΧΑ που μοίρασε αρκετά ικανοποιητική !

Βέλγος

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 328
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 15, 2021, 16:53 »
Γεια σου αγαπητέ elpsa, γνωριζόμαστε κι από τη συζήτηση για ΑΡΑΙΓ στο καπιταλ...

elpsa

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 68
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 15, 2021, 18:07 »
Καλησπέρα.
Από πολλές μετοχές, έχω 14 στο χαρτοφυλάκιο μου άρα είμαι σε πολλά μίτο  ;)
Μεγάλη άνοδος σήμερα για τον ΟΠΑΠ.
Παίζει ρόλο και η ανάλυση της  Eurobank Equities. 
Παραθέτω απόσπασμα:

 ΟΠΑΠ: «Χιονοστιβάδα» καταβολών προς τους μετόχους στη μετά COVID εποχή βλέπουν οι αναλυτές.

«Χιονοστιβάδα» από επιστροφές μετρητών στους μετόχους του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 3,31% 12,50 βλέπουν, στη μετά Covid-19 εποχή, οι αναλυτές της Eurobank Equities, ανεβάζοντας την τιμή στόχο για τον τίτλο στα 13,8 ευρώ, από 12,70 ευρώ προηγουμένως, και επιβεβαιώνοντας ότι ο ΟΠΑΠ παραμένει μία από τις κορυφαίες επιλογές τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, η υποκείμενη ικανότητα παραγωγής ταμειακών ροών του ΟΠΑΠ μετά την επιστροφή σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας στη μετά COVID εποχή είναι άνω των 500 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 1,5–1,6 ευρώ ανά μετοχή. Η δυναμική αυτή υποστηρίζεται, όπως σημειώνουν, από την εγγενή παραγωγή ταμειακών ροών του μοντέλου franchise (χαμηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες και περιορισμένος κίνδυνος για το κεφάλαιο κίνησης) και ενισχύεται περαιτέρω κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία απορρέουν από το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ έχει προκαταβάλει ήδη φόρους 1,8 δισ. ευρώ για τα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού (OTC) για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2030.

Ακόμη και μετά τις καταβολές προς τη Stoiximan, οι αναλυτές προβλέπουν ελεύθερες ταμειακές ροές για τον όμιλο της τάξης των 360–560 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021–23, που μεταφράζονται σε μέρισμα ανά μετοχή της τάξης των 1,3–1,6 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε σημαντική μέση απόδοση, περίπου 12%.

Σημειώνουν δε πως το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος του ΟΠΑΠ διευκολύνει μια ακόμη πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, αφού η συμμετοχή της Sazka στο πρόγραμμα επανεπένδυσης θα περιορίσει τις πραγματικές ταμειακές εκροές.

Βασικός μέτοχος: Ο δρόμος προς το 50%
Ο βασικός μέτοχος ελέγχει αυτήν τη στιγμή το 44,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Αν υποτεθεί πως η Sazka θα επανεπενδύσει πλήρως όλα τα μερίσματα μέχρι τα μέσα του 2023 (€3,1 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της χρηματιστηριακής), το μερίδιό της θα αυξηθεί περίπου στο 48,5% μέχρι το 2023 (οπότε και τελειώνει το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος).

Σημαντικότερο ακόμη είναι πως εάν επανεπενδυθεί ένα τόσο σημαντικό κομμάτι των μερισμάτων, τότε οι πραγματικές ταμειακές εκροές για τον ΟΠΑΠ θα είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Αν υποτεθεί πως ο ΟΠΑΠ θα διατηρήσει τον λόγο καθαρού χρέους/EBITDA στο επίπεδο του 2x περίπου, οι αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσε να προχωρήσει σε ειδικό μέρισμα €3,7 ανά μετοχή (περίπου €1,4 δισ.), δηλαδή αντίστοιχο του 33% περίπου της κεφαλαιοποίησης του Ομίλου. Αν αυτό προστεθεί στις επικείμενες καταβολές μερισμάτων των 0,45 ευρώ ανά μετοχή (τον Αύγουστο του 2021) και των 1,40 ευρώ ανά μετοχή (μέχρι τον Αύγουστο του 2022), υπολογίζουν ότι η συνολική επιστροφή μετρητών στη 2ετία (ή 3ετία) θα μπορούσε να ανέλθει περίπου στο 50% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του Οργανισμού.

Το σενάριο των γενναιόδωρων μερισμάτων θα μπορούσε επίσης, όπως σημειώνουν, να επιταχύνει και την αύξηση του ποσοστού του βασικού μετόχου στο 50% μέχρι το 2022, κάτι που θα συμφωνούσε με τον δηλωμένο στόχο του ομίλου Sazka.

Τέλη ανανέωσης άδειας
Ένα από τα βασικά ερωτηματικά που προκύπτουν από τις πρόσφατες συζητήσεις με επενδυτές είναι το αν το προαναφερθέν ποσό των 200 εκατ. ευρώ θα διατεθεί προς διανομή στο 100% ή αν μπορεί, ενδεχομένως, να διακρατηθεί ένα μέρος του ποσού για τη δημιουργία «δύναμης πυρός» για την ανανέωση της άδειας των OTC το 2030.

Παρότι απέχουμε ακόμη 9 χρόνια από τη λήξη της άδειας, οι αναλυτές της Eurobank Equities εκτιμούν πως ο ΟΠΑΠ μπορεί να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το δυνητικό προκαταβλητέο τέλος για την άδεια μέσω των ταμειακών ροών που παράγονται αποκλειστικά από την παραχώρηση των OTC μέσα σε 4 χρόνια. Εναλλακτικά, θα χρειάζονταν μόλις 2 χρόνια ταμειακών ροών σε επίπεδο ομίλου για να σχηματίσει το απαραίτητο κεφάλαιο. Με βάση την εκτίμηση αυτή, οι αναλυτές δεν βλέπουν τον λόγο γιατί ο ΟΠΑΠ να μη διανείμει όλες τις ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου (ή και περισσότερο).

Αποτίμηση
Οι αναλυτές της Eurobank αύξησαν την εκτίμηση για τα EBITDA μετά το 2023 κατά περίπου 2% ώστε να αντικατοπτρίζουν κατά κάποιον τρόπο τις υψηλότερες εκτιμήσεις για τα online.

Η τιμή στόχος ανεβαίνει στα 13,8 ευρώ ανά μετοχή, με την αποτίμηση της αξίας του Οργανισμού να είναι <9x τα EBITDA που προβλέπονται στο επόμενο 12μηνο.
 
https://www.mononews.gr/agores/metoxes/opap-chionostivada-katavolon-pros-tous-metochous-vlepoun-i-analites

Βέλγος

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 328
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 15, 2021, 19:21 »
Από πλευράς μερισμάτων/επιστροφών ο ΟΠΑΠ είναι η καλύτερη μετοχή από όλες. Τελεία. Συνολικά όμως τον θεωρώ risky επένδυση γιατί δεν έχω καταλάβει τι έχει στο μυαλό του ο μεγαλομέτοχος.

elpsa

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 68
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 15, 2021, 21:24 »
Ο Τσέχος με έχει προβληματίσει και εμένα, για αυτόν το λόγο και δεν έκανα αγορές (επιπλέον) ΟΠΑΠ την άνοιξη του 2020 (πέρα από επανεπένδυση).
Αυτό το έπραξα επειδή είμαι μακροπρόθεσμος (μα πολύ) επενδυτής. 
Άμα το έβλεπα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα πιστεύω ότι είναι καλή επιλογή αλλά με την διαφορά τα μερίσματα να μην τα επανεπενδύω αλλά παίρνω τα μετρητά.
Υπάρχουν όμως και 2 κακά του Τσέχου.
1. Για μακροπρόθεσμους επενδυτές, να βγάλει την μετοχή από το ΧΑΑ.
2. Για βραχυπρόθεσμους επενδυτές, να θέλει να κρατήσει την μετοχή (όσο μπορεί φυσικά) χαμηλά, οπότε με την επανεπένδυση τους μερίσματος να παίρνει περισσότερες μετοχές και να μεγαλώνει περισσότερο το ποσοστό του.

Βέλγος

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Μηνύματα: 328
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 15, 2021, 21:41 »
Πολύ ωραία ανάλυση του τρόπου σκέψης σου elpsa

hippy

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 50
Απ: ΟΠΑΠ
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 15, 2021, 23:55 »
Υπάρχουν όμως και 2 κακά του Τσέχου.
1. Για μακροπρόθεσμους επενδυτές, να βγάλει την μετοχή από το ΧΑΑ.
2. Για βραχυπρόθεσμους επενδυτές, να θέλει να κρατήσει την μετοχή (όσο μπορεί φυσικά) χαμηλά, οπότε με την επανεπένδυση τους μερίσματος να παίρνει περισσότερες μετοχές και να μεγαλώνει περισσότερο το ποσοστό του.

1. Πως θα την βγάλει απ΄τον ΧΑΑ? Σάμπως είναι δική του? Σύμβαση αποκλειστικότητος έχει στα επίγεια "παιχνίδια" έως το 2030.

2. Εδώ έχεις δίκιο. Προσωπικά ακολουθώ τη δική του πολιτική και παίρνω το μέρισμα σε μετοχές. No pasaran Τσέχε  :D

Το τμήμα ανάλυσης της Eurobank AXE είχε εντοπίσει απ΄το 2018 το όφελος απ΄την ανόητη σύμβαση-δώρο του ΤΧΣ στο Sazka group το 2013. Το είχε κοστολογήσει (τότε) στα 2 ευρώ/μετοχή κι έδινε τιμή στόχο τα €11. Τώρα βέβαια έχουμε άλλη, φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση, άσε που όπως λέει ο λαός "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη" και ψήλωσε ο στόχος.