Δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και περισσότερο. Τόσο μπορεί να κοστίσει, σύμφωνα με εκτενές σχετικό άρθρο του Reuters, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Καινούρια καλώδια, υπόγεια ή εναέρια, νέοι σύγχρονοι μετασχηματιστές και υποσταθμοί θα πρέπει να αντικαταστήσουν την τωρινή γερασμένη υποδομή που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες μεταφοράς ρεύματος και ταλαιπωρείται και από τα, πολύ συχνά πλέον, καπρίτσια του καιρού. Σύμφωνα με το άρθρο, την τελευταία εξαετία οι διακοπές ρεύματος είναι διπλάσιες σε αριθμό σε σχέση με αυτές της αμέσως προηγούμενης εξαετίας. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της σταδιακής φθοράς του παλαιού δικτύου με τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι ξαφνικοί παγετοί στο Τέξας, οι τυφώνες στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού και οι φωτιές στις δυτικές πολιτείες της χώρας.
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη, αφού η στροφή (με κρατική ενθάρρυνση) προς τα ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα θα αυξήσει πάρα πολύ την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ η αυξανόμενη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι πιθανόν να αυξήσει την αστάθεια του συστήματος όταν μειώνεται η ένταση των ανέμων και το ποσοστό ηλιοφάνειας. Το έργο του εκσυγχρονισμού του δικτύου δεν είναι πολύ εύκολο, για διάφορους λόγους. Βασικότερος είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιος «κεντρικός υπεύθυνος» για να συντονίσει αυτή την προσπάθεια. Η ομοσπονδιακή αρχή που είναι αρμόδια για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της στις τοπικές και πολιτειακές αρχές.
Έτσι, το δίκτυο προσαρμόζεται στις ανάγκες και επιθυμίες των τοπικών αρχών αλλά και των τοπικών ηλεκτρικών εταιρειών, οι οποίες φοβούνται να ξεκινήσουν τις επενδύσεις καθώς αυτές θα πρέπει να συνοδευθούν και από κάποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, πράγμα που σίγουρα δεν θα αρέσει στους καταναλωτές και δεν είναι σίγουρο πως θα εγκριθεί από τις κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές. Εκτός αυτού, ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως οι περισσότερες ηλεκτρικές εταιρείες της χώρας δεν έχουν προσαρμόσει τα «μοντέλα» τους στις αλλαγές που έχουν επέλθει στις καιρικές συνθήκες τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός των νέων δικτύων θα μπορούσε να βασιστεί σε λανθασμένα στοιχεία και τα δίκτυα να αποδειχθούν ακατάλληλα. Δεν ξέρουμε πως θα καταφέρουν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές να οργανώσουν και να συντονίσουν αυτό το τιτάνιο έργο, είμαστε όμως σίγουροι πως θα χρειαστούν πάρα πολλά καλώδια και πάρα πολύς χαλκός.