Το είχα έτοιμο απο καιρο αλλα ηταν απο αυτα τα περίεργα που ξετρύπωνε κατα καιρούς και το άφησα στην παντα
Συνεχίζοντας σε έναν άλλο τομέα, σε αυτόν της ναυτιλίας, σύμφωνα με τους FT η Ρωσία συγκέντρωσε αθόρυβα έναν στόλο με περισσότερα από 100 δεξαμενόπλοια – ηλικίας 10 έως 15 ετών. Ειδικότερα, το 2022 φορείς που συνδέονται με τη Ρωσία, είναι ύποπτοι πως αγόρασαν έως και 29 υπερδεξαμενόπλοια, γνωστά ως VLCC’s – πολύ μεγάλα πλοία αργού δηλαδή που το κάθε ένα είναι ικανό να μεταφέρει πάνω από 2 εκ. βαρέλια. Θεωρείται πως είναι πιθανόν να έχει προσθέσει επίσης 31 δεξαμενόπλοια μεγέθους Suezmax, ικανά να μεταφέρουν 1 εκ. βαρέλια το καθένα – επί πλέον 49 Aframax που είναι σε θέση να μεταφέρουν περίπου 700.000 βαρέλια.
Ο στόχος της είναι φυσικά να βοηθηθεί στην παράκαμψη των δυτικών περιορισμών στις πωλήσεις πετρελαίου – όπου όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστεί πάνω από 240 τάνκερ. Οι περιορισμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές που τίθεται σε λειτουργία τη Δευτέρα – καθώς επίσης το πλαφόν που τοποθετήθηκε στα 60 $ το βαρέλι, στα πλαίσια μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας των G7.
Εν προκειμένω, τα τιμωρητικά μέτρα της ΕΕ και των G7, αναμένεται να αποκόψουν τη Ρωσία από ένα μεγάλο μέρος του παγκοσμίου στόλου δεξαμενοπλοίων – επειδή οι ασφαλιστικές εταιρίες, όπως η λονδρέζικη Lloyd’s, θα απαγορεύεται να καλύπτουν πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, όποιος και αν είναι ο προορισμός τους, εκτός εάν πωληθεί κάτω από το ανώτατο όριο των 60 $.
Ως προς τις ασφαλίσεις των πλοίων η Κίνα ειναι πρόθυμη να τις καλύψει με δικές της ασφαλιστικές